انسان همیشه در پی یافتن شادی و خوشحالی بوده است یعنی همواره سعی کرده است تا به برداشت و حس خوبی از زندگی برسد. اما تعریف شادی چیست و چگونه ایجاد می شود؟ با گذشت عمر انسان دستیابی به این احساس نیز بیشتر می شود. امروزه مشخص نیست که انسان های زمان گذشته شادتر بودند یا انسان های امروزی. به هرحال عده ای هموراه نالان و نگران هستند و فکر می کنند دیگران نسبت به او شادترند.

تعریف شادی و خوشحالی چیست و منبع احساس خوب کجاست؟

شادی را می توان برداشت و حس خوب از زندگی تعریف کرد اما این حس خوب از کجا نشات میگیرد و چه چیزی آن را بوجود می آورد؟ برخی افراد پول را شادی آفرین می دانند، برخی موفقیت را در رسیدن به شادی موثر می دانند برخی بر این باورند که شادی به خود فرد بستگی دارد و نحوه ی تفکر و نگرش او به زندگی در این مورد موثر است.

برخی دولت نامطلوب را عامل ضد شادی می دانند. بصورت خلاصه می توان گفت، افرد معتقدند که:

  • لذت منجر به شادی می شود.
  • شادی هدیه ی الهی است.
  • شادی از ریاضت و عبادت است
  • شادی از محبت و دوستی است
  • شادی در سلامتی است
  • شادی در ثروت است
  • شادی در خوش گذرانی است و …

با بررسی مطالب فوق متوجه می شویم که هر کدام از آنها به چیزی متفاوت اشاره می کنند اما در نتیجه نوعی شادی و خوشحالی را برای فرد بوجود می آورند.

فواید شادی در زندگی

تحقیقات انجام گرفته در زمینه شادی ثابت کرده اند که یکی از عوامل مهم افسردگی در جوامع امروزی شاد نبودن افراد است. بر اساس این تحقیقات شناخت های نادرست مانعی برای شادی در جامعه است و باعث می شود شادی در جامعه به طور گسترده نهادینه نشود در نتیجه برای شاد بودن و گسترش شادی در جامعه لازم است افراد دیدگاه نظری مناسبی در این خصوص داشته باشند.

در بیان فواید شادی می توان گفت بشر برای دستیابی به لذت و کاهش رنج همواره سعی کرده است رنج و غم را از بین ببرد و شادی و لذت را تجربه کند چون تجربه شادی باعث اندیشه شاد می شود.

اولین آرا اندیشمندان فلسفی در مورد شادی و کاهش رنج بوده است و در این خصوص نظریه های زیادی را برای زندگی و جامعه شاد ارائه داده اند و هر کدام از این نظریه ها متناسب با جوامع و شرایط و زمان خاص خود بوجود آمده اند.

امروزه مطالعات شادی بیشتر در قلمرو علم روانشناسی قرار دارد و اکنون شادی از موضوعات بسیار جذابی است که علاوه بر مردم، محققان زیادی نیز آن را بررسی می کنند.

مطالعات علوم اجتماعی نیز در زمینه جامعه شناسی به شکل گیری موضوع شادی و مطالعات آن در این حوزه، بسیار کمک کرده است.

عزت نفس بالا عاملی برای شادی

از بارزترین ویژگی های رفتاری افراد می توان به عزت نفس اشاره کرده که با تجویز قدرت جسارت به فرد، باعث ایجاد احساس خوب و شادی در او می شود.

ارتباط با دیگران منجر به شادی می شود

افراد از نظر روانشناختی در صورتی که ارتباطاتی پویا
و کامل با دیگران داشته باشند می توانند به
حقیقت سرمایه های وجودی خود پی ببرند که
شاید بیشتر از سایر سرمایه های دیگر مانند
تحصیل و شغل به او کمک رسان باشد و با
همین سرمایه ارتباطی می تواند تاثیرات سازنده ای را بر زندگی خود و اطرافیان داشته باشد.

انجام ورزش باعث شادی می شود

افرادی که شاد هستند معمولا علاقه زیادی
به ورزش دارند و همیشه افرادی فعال و پویا هستند
. اینگونه افراد یک رشته ورزشی را دنبال می کنند و اغلب اوقات سرحال و شاد هستند.

شغل و درآمد خوب شادی به همراه دارد.

مشکلات اقتصادی نیز با روحیه افراد ارتباط مستقیمی دارد.
میزان درآمد و رضایت شغلی هر چقدر بیشتر باشد،
شادی فرد نیز بیشتر خواهد بود. اما با کاستی ها و
مشکلات اقتصادی همواره ذهن فرد درگیر فراهم کردن
معاش زندگی است و فرصت شاد بودن را ندارند
بنابرین شغل و درآمد خوب حتما در فرد حس خوب و شادی را ایجاد خواهد کرد.

برخی افراد برای شاد بودن معتقدند که باید از مسائل و مشکلات نارحت کننده دوری کرد اما این نظریه زیاد جالب نیست چون همواره زندگی به گونه ای است که در گذر زمان فرد با حوادث مختلفی رو به رو می شود و امکان اینکه از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند و از واقعه دور باشد به هیچ وجه وجود ندارد بنابرین به نظر می رسد این راهکار مناسب نیست.

برخی نیز معتقدند که برای شاد بودن و گسترش شادی در جامعه، افراد باید بگونه ای زندگی کنند که باعث رنج و ناراحتی دیگران نشوند. این نظریه هم خالی از اشکال نیست چون این مورد نیز برای همه زمان ها و مکان ها صادق نیست اما تا حدی می تواند موجبات شادی را فراهم کند.

تعریف شادی از نظر روانشناسی :

در صورتی که فرد از روح و روانی سالم برخوردار باشد می تواند با رعایت موارد زیر زندگی شادی را تجربه کند:

  • رضایت از زندگی و شکرگزار بودن به آنچه که در زندگی دارد.
  • ارتباط مثبت و سازنده با دیگران
  • دوست داشتن خود و دیگران

از نظر روانشناسی برای شادی و خوشحالی ، فرد باید صفات خوب را در خود تقویت کرده و از مشکلات گذشته درس بگیرد و در حل مسائل از تجربه خود استفاده کند.

شادی و خنده واقعی چگونه بوجود می آید؟

خنده یا درونی است یا مصنوعی. خنده درونی به
ذات و کودک درون فرد وابسته است هنگامی
که فردی با حس عمیق از مساله ای شاد است
شروع به خنده می کند. این نوع خنده، واقعی
بوده و منشا درونی دارد. هنگامی که ما ناراحت هستیم،
گریه می کنیم این هیجانات برای مکمل شخصیت فرد لازم است.

تاثیر تفکر مثبت در شاد بودن

بدون شک تفکر مثبت در شادی و خوشحالی افراد تاثیر مثبتی دارد و در مقابل تفکر منفی منجر به دوری افراد از شادی می شود. برخی برای مثبت اندیشی عقیده دارند همواره نیمه پر لیوان را بنگیرید اما این عقیده زیاد جالب نیست انسان باید واقع بین باشد در این صورت فرد می تواند عملکردی مناسب و درستی را از خود ارائه دهد. درصورتی که به جنبه های مثبت خود تمرکز کنیم و از جنبه های منفی غافل شویم به شادی واقعی دست پیدا نخواهیم کرد و در حقیقت شادی ما ساختگی و مصنوعی خواهد بود.

برخی افراد عقیده دارند شادی انسان بستگی به خوشبختی او دارد. اما باید گفت خوشبختی چیست. در این مورد هرکسی نظر خاصی دارد. برخی خوشبختی را رسیدن به آرزوها و اهداف می دانند و می گویند اگر خوشبخت نباشیم شاد هم نخواهیم بود. یعنی خوشبختی را تناسب امکانات با خواسته ها تعریف می کنند و شادی را در صورتی دست یافتنی می دانند که به این تناسب امکانات با خواسته ها برسند اما کسی که واقع بین است به سراغ چیزهایی که دست نیافتنی است نمی رود چون با این کار مانع شادی خود خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.